Lemon meringue cupcakes - citron cupcakes marengs

Fransk citrontærte – nu som cupcake!

Disse citroncupcakes med marengs og lemoncurd var oprindeligt endnu et produkt af jagten på den ultimate barnedåbscupcake, og den blev hurtigt en ny favorit – særligt hos Ulrik, der ellers sværger til chokoladekage. Lige siden barnedåben i februar har han lagt pres på for at få mig til at bage dem igen, så da mødregruppen kom for sidste gang inden vores sommerferie, benyttede jeg lejligheden. Og bagte selvfølgelig rigeligt, så der var “smagsprøver” til overs 

Personligt synes jeg, at citron fungerer fantastisk sammen med søde sager – jeg nævner i flæng klassikere som citronfromage, fransk citrontærte og italensk citronsorbet på en varm sommerdag  Mums!

Opskriften på selve citroncupcaken har jeg lånt fra Sally’s Baking Addiction. Jeg har efterhånden afprøvet den en del gange i kombination med forskellige typer frosting og toppings, og den er saftig, luftig og superlækker. Med juice og skal af to hele citroner er den dejligt frisk og intens i smagen, imens vaniljeessensen skaber en dejlig balance. Første gang prøvede jeg den sammen med Sallys foreslåede hindbærfrosting, men det giver lige lovligt meget syre til min smag (til gengæld har den inspireret frostingen til mine hindbærsnittecupcakes).

I stedet kommer her to variationer af citroncupcakes med marengs som “frosting”, eller topping, som jeg hellere vil kalde det. Jeg holder meget af fransk citrontærte, så det var oplagt at prøve at toppe disse citroncupcakes med flamberet marengs – det giver et lækkert sødmefuldt modspil til den syrlige citron  Til barnedåben eksperimenterede jeg også med en jordbærmarengs, som jeg forbagte i stedet, da det ser knap så godt ud at flambere en rød marengs. Det giver en marengs med en sprød yderside og en chewy midte, og jordbærsmagen går godt sammen med citronen og vaniljen i cupcaken – denne version tager længere tid at lave, men er virkelig også værd at prøve!

Til begge udgaver smørrer jeg typisk mine citroncupcakes med lemoncurd, som holder marengsen på plads og giver et ekstra lækkert og saftigt pift. Jeg kan varmt anbefale at lave din lemoncurd selv – det er faktisk utroligt nemt, du kan helt selv styre smagen, og du kan finde en lækker opskrift på hjemmelavet lemoncurd lige her.

Lav din egen lemoncurd og bestem selv, hvor syrlig eller sød den skal være – det er nemt lækkert. 

Du kan også bare købe den færdig – mange supermarkeder har efterhånden en ganske udmærket lemoncurd på glas 

Opskrift – 12 stk.

Citroncupcakes

Fra Sally’s Baking Addiction:

  • 115 g (1/2 cup) smør, stuetemperatur
  • 200 g (1 cup) sukker
  • 2 store æg, stuetemperatur
  • 2 tsk vaniljeekstrakt
  • 190 g (1 1/2 cup) mel
  • 2 tsk bagepulver
  • 1/2 tsk salt
  • 120 ml (1/2 cup) mælk
  • Skal og juice af 2 økologiske citroner, medium str.
  1. Forvarm ovnen til 180 grader (eller 160 grader varmluft). Kom 12 papirforme i en standard muffinform og stil den til side.
  2. Rør smør og sukker sammen ved mediumhøj hastighed på en køkkenmaskine eller med en håndmikser, til det er cremet og hvidt – ca. 2-3 minutter. Skrab evt. siderne ned med en spatel undervejs, så du får det hele med.
  3. Tilsæt æg og vanilje og miks, til det er godt indarbejdet i smør- og sukkerblandingen – brug igen en spatel undervjes til at skrabe sider og bund.
  4. Si mel og bagepulver i en separat skål og bland det med salt. Tilsæt langsomt melblandingen til dejen i tre omgange og rør ved lav hastighed imellem hver portion. Dejen vil være meget tyk.
  5. Tilsæt mælk, citronsaft og -skal og rør dejen sammen ved lav hastighed, til det lige netop er inkorporeret – pas på ikke at overblande!
  6. Fordel dejen ligeligt i de 12 cupcakeforme (den hæver godt, så stol på fordelingen). Bag dine citroncupcakes i 18-20 minutter, til du kan stikke en kødnål ned i midten uden at få dej med op. Lad citroncupcakesne køle af i formen et par minutter, flyt dem så over på en rist og lad dem køle helt af, før du kommer frosting/topping på. Disse citroncupcakes holder sig fint i et par dage i en lufttæt beholder og kan også fryses, hvis du vil være i ekstra god tid.

Flamberet marengs med vanilje

Grundopskrift fra Annettes kager:

  • 2 (ca. 60 g) pasteuriserede æggehvider, stuetemperatur
  • 3/4 tsk citronsaft
  • Et nip salt
  • 225 g meget fint sukker – brug melis, rørsukker er lidt brunligt, så du får ikke den flotte, skinnende hvide farve.
  • Evt. lidt vaniljeessens efter smag
  • Lemoncurd til at smøre cupcakes med under marengsen
  1. Har du ikke en lille køkkengasbrænder til at flambere marengsen, så sæt ovnen på grillprogram og lad den varme op til 250 grader.
  2. Tag æggehviderne ud i god tid, så de når at få stuetemperatur – det har betydning for, hvordan de reagerer på piskningen.
  3. Kom sukkeret i en minihakker eller blender og blend det grundigt, til det er helt fint mellem fingrene. Det gør det lettere at opløse krystallerne i æggehviderne.
  4. Kom æggehviderne i en helt ren og tør skål og pisk med en håndmikser. Start ved lav volumen og sæt gradvis hastigheden op. Tilsæt citronsaft og salt, når æggehviderne skummer, og pisk videre, til æggehviderne er helt stive.
  5. Tilsæt sukkeret en skefuld ad gangen, mens du pisker. Når alt sukkeret er tilsat, fortsætter du med at piske, til alt sukkeret er opløst – det kan snildt tage 5-10 minutter. Prøv dig frem og test undervejs, om der er knasende sukkerkrystaller, når du smager på marengsen.
  6. Smag evt. til med en smule vaniljeessens og pisk lidt ekstra.
  7. Smør toppen af dine citroncupcakes med lemoncurd. Kom marengsen i en sprøjtepose og sæt den oven på lemoncurden. Flambér marengsen med en køkkenbrænder eller sæt dine cupcakes på en bageplade øverst i ovnen under grill og hold nøje øje – marengsen skal bare lige nå at få en lysebrun overflade. Servér dem samme dag.

Bagt jordbærmarengs

Jordbærmarengsene bages for sig selv, før de sættes på citroncupcakesne. Da de skal bages ved lav varme og efterfølgende afkøles og tørres, er tilberedningstiden lang, så du kan med fordel lave dem 1-2 dage i forvejen. Det vigtigste er, at du først sætter dem på dine citroncupcakes med lemoncurd lige før servering, så de ikke når at suge for meget væde og bliver helt bløde.

Mange ting kan spille ind på konsistensen af dine færdigbagte marengs: bagetid, afkøling og tørringstid, luftfugtighed osv. Marengs bliver hurtigt bløde, hvis de udsættes for fugt, men til dette formål kan du bruge dem alligevel. Er de sprøde på ydersiden og bløde i midten, er de perfekte som topping på disse citroncupcakes 

Lemon_meringue_cupcakes - LILLE

Du kan sprøjte marengsen ud som toppe ligesom i Annettes originalopskrift, men det ser også superflot ud med rosetter. Jeg laver dem med en lukket stjernetyl (fx Wilton 2D) til standardstørrelse cupcakes, hvor der er plads til at udnytte 2D-tyllens flotte bølger – og med en åben stjernetyl (Wilton 1M) til minicupcakes, hvor der er brug for en skarpere kontur for at holde miniatureformen. Annettes kager har en fin lille video, der hurtigt kan lære dig at få taget på roserne – du kan downloade den fra hendes hjemmeside her. Øv dig evt. på en tallerken først, så kan du let skrabe marengsen af med en spatel og starte forfra på bagepladen, når du er tilfreds med din teknik.

  • Ingredienserne er de samme som til vaniljemarengsen – blot med ca. 1 tsk jordbærsirup i stedet for vaniljeessens.
  1. Forvarm ovnen til 80 grader (brug almindelig ovn, ikke varmluft) og stil en bageplade klar med bagepapir,
  2. Gentag trin 2-5 i opskriften på flamberet vaniljemarengs ovenfor.
  3. Smag til med jordbærsirup, ca. 1 tsk – jeg foretrækker, at marengsen blot har et hint af jordbærsmag, men du kan sagtens lave den kraftigere. Pisk igen, så siruppen bliver godt inkorporeret.
  4. Kom marengsen i en sprøjtepose og sprøjt den ud i en størrelse, der passer tildine cupcakes.
  5. Bag dine marengs i ca. 1 1/2 time – måske lidt kortere, hvis du har lavet små marengs til minicupcakes. De er færdige, når de slipper bagepapiret. Sluk ovnen og lad dem stå og tørre, mens de køler af, så skulle du kunne opbevare dem i en lufttæt bøtte i op til en uge.
  6. Smør toppen af dine citroncupcakes med lemoncurd og sæt en marengs på hver lige før servering. Bon appetit!
Citroncupcakes med marengs og lemoncurd

Post navigation


One thought on “Citroncupcakes med marengs og lemoncurd

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
PINTEREST
PINTEREST