Marcipan, citron og hvid chokolade – påskeæg i cupcakeform

– Jeg har i mange år haft tradition for at fejre påsken med en påskelagkage – en tradition, der stammer fra min kære farfar. Han boede på Bornholm, så det var ikke altid, vi kom på besøg lige i påsken, da jeg var barn – men når vi gjorde, så lavede han nogle gange en påskelagkage. Lagkagen var den klassiske med Brugsens vaniljebunde lagt sammen med vaniljecreme og syltetøj, men farfar gjorde den til noget helt specielt. For at gøre det lidt sjovt for børnebørnene pyntede han den nemlig med en græsplæne af grøn glasur, hvorpå han fordelte likøræg, små påskeharer af marcipan med kakao og kyllinger, som han havde tegnet på gult pap, klippet ud og klistret på tandstikker. Se, det var påskehygge!

Igennem årene har jeg lavet mange forskellige variationer over farfars påskelagkage – typisk når min mor og søstre kom på besøg. Men i år er det os, der farer land og rige rundt som gæster, så derfor har jeg kastet mig ud i at kreere en påskecupcake. Cupcakes er nu engang festligere at transportere og servere over flere omgange end en halvspist lagkage!

Opskriften er min egen. Jeg har hentet inspiration fra bl.a. Odense Marcipan, Annettes kager og Annemette Voss og eksperimenteret mig frem til disse påskeægsinspirerede citroncupcakes med marcipan, hvid chokolade og citronsaft i frostingen og hjemmelavede minipåskeæg på toppen. Citronen har jeg valgt for at give friskhed til forårskagen, og marcipan hører jo påsken til – og så smager det fantastisk i bagværk.

Frostingen er tilsat lidt grøn pastafarve i anledning af påsken, så jeg kunne få lejlighed til at afprøve min græstyl (Wilton #233). Jeg kan så vidt muligt godt lide at farve mine ting på naturlig vis, men nogle gange må man tage lidt hjælpemidler i brug for at få det ønskede resultat. Her er jeg glad for at have stiftet bekendtskab med pastafarver, for man opnår flotte resultater med uendeligt små mængder. Er du ikke vant til at arbejde med pastafarve, så vær opmærksom på, at det er meget effektivt – tilsæt en lille smule ad gangen ved at dyppe enden af en tandstik eller en kødnål i bøtten med pastafarve og tør den af i frostingen. Bland godt, før du vurderer, om du har brug for mere farve. Du kan selvfølgelig også bruge gammeldags frugtfarve i stedet eller lade frostingen være naturel 

Opskriften på påskeæggene finder du nederst, men det er en god idé at starte med dem, da hvid chokolade er længe om at stivne. Du kan sagtens lave dem i god tid, de holder sig i dagevis i en lufttæt bøtte i køleskabet – eller du kan runde det lokale supermarked og købe en pose af dine yndlingspåskeæg i ministørrelse, så er du godt kørende 

God påske!

Opskrift (ca. 16 stk.)

Citroncupcakes med marcipan

  • 200 g sukker
  • 250 g mel
  • 1 tsk bagepulver
  • ¾ tsk natron
  • 150 g smør, stuetemperatur
  • 2 æg
  • 100 g marcipan, revet groft (smid den i fryseren ca. 30 min. før brug, så er den nemmere at rive)
  • Skal + juice af to medium citroner (ca. 4 tsk skal + 3 spsk juice)
  • 1,5 tsk vaniljeessens
  • 1,2 dl mælk
  1. Forvarm ovnen til 175 grader og kom papirsforme i 1-2 standard muffinforme.
  2. Pisk smørret med håndmikser, til det er godt cremet – ca. 2 minutter. Tilsæt sukker og æg og pisk massen sammen til en tyk æggesnaps.
  3. Si mel, bagepulver og natron i en skål og bland det. Riv den kolde marcipan groft og vend den i melblandingen – så klumper den ikke og synker ikke så nemt til bunds i dejen.
  4. Riv skallen af de to citroner fint og pres saften ud.
  5. Tilsæt skiftevis mælken og melblandingen til æggesnapsen en halvdel ad gangen og rør forsigtigt med en træske imellem hver tilføjelse, så den lige nøjagtigt inkorporeres. Vend til sidst citronsaft og -skal i. Pas på ikke at overblande dejen.
  6. Fordel dejen i formene, så de er ca. 2/3 fyldt. Bag ved 175 grader (eller 160 grader varmluft) i 16-18 minutter, til en kødnål kommer ren ud, når du stikker den ned i midten. Lad dine cupcakes køle af i formen et par minutter, før du sætter dem over på en bagerist og lader dem køle færdig.

Frosting med hvid chokolade og citron

  • 115 g smør, stuetemperatur
  • 150-190 g flormelis, siet
  • 75 g hvid chokolade, hakket groft
  • 60 ml. fløde
  • 1-1 ½ tsk citronsaft
  • Evt. farve
  1. Smelt den hvide chokolade over vandbad og sæt den til side, så den kan køle lidt af.
  2. Pisk smørret hvidt og cremet med flexispade på køkkenmaskinen eller med håndmikser ved medium-høj hastighed – ca. 2 minutter. Tilsæt siet flormelis og pisk, til blandingen er hvid og luftig, ca. 2-3 minutter. Start ved laveste hastighed, så flormelisen ikke flyver op i en sky, og sæt så gradvist hastigheden op.
  3. Rør rundt i den let afkølede smeltede chokolade, så den er glat. Hæld chokoladen i frostingen og pisk ca. 1 minut.
  4. Skru ned på medium-lav hastighed og tilsæt fløden, mens du pisker – sæt hastigheden lidt op og pisk, til konsistensen igen er lækker fast og cremet. Skrab gerne sider og bund med en spatel undervejs for at få det hele med.
  5. Tilsæt til sidst citronsaft (start med 1 tsk, tilsæt ekstra efter smag) og evt. farve og pisk, til frostingen er godt blandet og farven jævnt fordelt. Skrab sider og bund med en spatel undervejs. Brug en sprøjtepose eller en smørekniv til at komme frostingen på dine afkølede citroncupcakes med marcipan.

Marcipanæg til pynt (ca. 2 pr. cupcake)

  • 80 g marcipan
  • 75-100 g hvid chokolade, hakket groft
  • Skal af 1 lille citron (½ tsk) + 1 tsk citronsaft
  • Citronskal til pynt
  1. Smelt den hvide chokolade over vandbad. Rør rundt undervejs.
  2. Ælt imens marcipanen med citronsaft og -skal og form små æg – ca. på størrelse med en lillefingernegl. Overtræk æggene med hvid chokolade ved hjælp af et par teskeer og sæt dem på et stykke bagepapir. Drys med fint revet citronskal og lad dem tørre et døgns tid – eller 4-6 timer i køleskabet, hvis du skal bruge dem samme dag.
  • Hvis du vil have et ekstra smagstwist, kan du lave halvdelen af æggene med appelsin i stedet for citron (som jeg har gjort på billedet). Brug da 1/2 tsk appelsinsaft til 40 g marcipan og ca. 1/8 tsk fint revet skal – appelsinskal er mere saftig, når du river den fint, og fylder derfor mindre. Til pynt kan du rive lidt ekstra appelsinskal på den grove side af rivejernet og derefter hakke det fint med en kniv – så får du en mere tør og flot appelsinskal til at drysse på æggene.
Citroncupcakes med marcipan og hvid chokolade

Post navigation


2 thoughts on “Citroncupcakes med marcipan og hvid chokolade

  1. Tillykke med bloggen, skønne datter – den vil mange få glæde af!

    Godt valg med påskecupcakes – smagte skønt, citron var et godt valg ?

    1. Tak! Dejligt, at de faldt i god smag. Det bliver sjovt at dele erfaringerne fra mine eksperimenter ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
PINTEREST
PINTEREST