Energy balls with chia seeds and walnuts - Energikugler med chiafrø og valnødder

Naturligt sukkerkick med gode sager til hjernen og hjertet

– Forleden løb jeg tør for min mors fantastiske energikugler lavet på bl.a. dadler, figner og kakao – en superlækker sød og sund snack, der i perioder er ganske uundværlig for at tage toppen af min sukkertrang. Jeg fløj fluks ud for at købe ind til en ny portion, samtidig med at rebellen i mig fik lyst til at pille ved opskriften, og resultatet blev en lidt anderledes version: energikugler med chiafrø og valnødder. I’m a wild thing! 

Egentlig kom det sig af, at der var 150 g økodadler i posen fra Netto – jeg skulle bruge 200 g. I stedet for at åbne en ekstra pose og risikere, at overskudsdadlerne ville tørre ud, inden jeg fik brug for dem næste gang, fandt jeg på at erstatte de sidste 50 g med valnødder. Jeg er ret vild med kombinationen af dadler og valnødder, og bitterheden fra nødderne giver en god balance til de supersøde tørrede frugter i energikuglerne. Og når jeg nu var i gang, var der ingen grund til ikke også at tilføje lidt chiafrø.

3 sunde peanutbutter-cookies og skål med energikugler

Energikugler med chiafrø og valnødder smagt til med lakridspulver – et lækkert twist! Ved siden af hjemmelavede chia-cookies med peanutbutter.

Chiafrø kommer jeg i alverdens ting, når jeg lige husker det – fra morgengrød og smoothies til bananpandekager – og de blender fint ind i energikuglerne. De smager ikke rigtigt af noget, og man bemærker dårligt, at de er der, men chiafrø er pakket med gode sager for kroppen. Både valnødder og chiafrø er fulde af sunde, nærende olier og mineraler, der bl.a. hjælper med at holde styr på blodsukker, blodtryk og kolesterol, forebygge sygdomme som kræft, diabetes og hjertekarsygdomme og styrke knoglerne og fordøjelsen. Hjerteforeningen fortæller bl.a., at dagligt indtag af nødder kan være med til at holde vægten i skak, sænke kolesteroltallet og styrke hjertet, imens chiafrø indeholder både omega 3 og 6 – faktisk 8 gange så meget omega 3 pr. gram som fisk – som hører til de essentielle fedtsyrer for hjernen. Chiafrø er desuden rige på proteiner og kostfibre, så der er bonus over hele linjen!

Disse energikugler med chiafrø og valnødder har den samme bløde og lækre konsistens som de originale energikugler. Og så giver de kroppen lidt ekstra naturlige lækkerier at arbejde med.

Tip: Vil du spice det op og mikse det sunde med lidt ekstra luksus – og er du den intelligente type, der har accepteret, at chokolade ligger et sted mellem frugter og grøntsager – kan du tilsætte 1 tsk lakridspulver til massen og dyppe energikuglerne i smeltet chokolade (ca. 100 g). Chokolade har sjældent gjort nogen noget og skader bestemt heller ikke energikugler med chiafrø 

Sunde energikugler med chiafrø og chokoladeovertræk

Energikugler overtrukket med chokolade.

Opskrift – 25-30 stk.

 • 150 g tørrede dadler
 • 100 g tørrede figner
 • 50 g tørrede abrikoser
 • 50 g valnødder
 • 2 spsk chiafrø
 • 2 spsk kakao
 • 2 spsk (25 g) kokosolie (gerne med smag)
 • 2 spsk (20 g) havregryn
 • Kokosmel til at vende kuglerne i
 1. Læg dadlerne i blød i 4-5 timer, hvis de er meget tørre og hårde i det.
 2. Skær de tørrede frugter i halve eller kvarte og blend i en food processor eller en minihakker*. Tilsæt de øvrige ingredienser (på nær kokosmel) og blend igen, til du har en godt blandet og glat masse.
 3. Overdæk frugtmassen og sæt den på køl i ca. 60 minutter – den vil sætte sig, men stadig være lidt klistret. Brug to store teskeer til at sætte ca. 30 klumper, som du ruller til kugler mellem hænderne og triller i kokosmel. Opbevar dine energikugler med chifrø i en lufttæt bøtte i køleskabet og server dem gerne kølige.

*NOTE: Bruger du en minihakker, er det en god idé at tilsætte frugten i 2-3 omgange og hakke ind imellem. Når alle ingredienserne er hakket og blandet, kan du give blandingen en tur med en stavblender til sidst for at få en fin, glat masse. En almindelig blender er ikke velegnet til opskriften.

Energikugler med chiafrø og valnødder

Post navigation


One thought on “Energikugler med chiafrø og valnødder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
PINTEREST
PINTEREST