Hjemmelavede energikugler – en sød og sund snack

– Jeg har en særdeles veludviklet sød tand. Jeg passer og plejer den også med liv og sjæl, nærer den med mørk chokolade og hjemmebag i gode tider og trøster den med comfort food, når den har det lidt hårdt. Og med jævne mellemrum kan den derfor godt gå hen og blive en smule dominerende. At cupcakes er min nye hobby hjælper ikke just på problematikken, ej heller at den nyligt overståede påske bragte nærmest julelignende tilstande med overvældende (og overlækre) mængder af marcipan, chokolade og kager til kaffen. Så da min mor kom på besøg i et par dage, greb jeg chancen og lokkede hende til at lave en portion af hendes toplækre energikugler lavet på tørrede frugter, havregryn, kokosolie og kakao.

Min mors opskrift er frit inspireret af de energikugler, man kan købe hos vores yndlingsøkobager i Odense, Det Gode Brød. De ligner havregrynskugler, og jeg kunne forsøge at bilde dig ind, at de smager som havregrynskugler, eller som romkugler, eller noget tredje i den dur. Men der er sådan set ingen grund til at forsøge at sælge dem ved at sammenligne dem med mere klassiske lækkerier – de er nemlig noget helt for sig og ganske fantastiske i sig selv!

Personligt synes jeg, der er gået sport i at præsentere trendy raw food-opskrifter som noget, de ikke er. I mine øjne er en cheesecake uden flødeost altså ikke en cheesecake. På samme måde har jeg svært ved at acceptere en chokoladekage uden hverken chokolade, sukker, æg eller mel. Jeg ender bare med at blive skuffet over at sætte tænderne i noget, der ikke smager som håbet – i stedet for at nyde noget, der faktisk kan være ganske lækkert i sin egen ret og samtidig er lidt bedre for kroppen end så meget andet, jeg holder af at fodre min sukkertrang med.

Sådan er det for eksempel med min mors energikugler. De har en blød og lækker konsistens, er sprængfulde af sødme fra de tørrede frugter med et eksotisk twist af kakao og kokos, og så giver de kroppen nogle gode, naturlige råvarer at arbejde med. Så lad den søde tand synke ned i disse lækre små frugtsukkerbomber og nyd dem med god samvittighed – omend med lidt mådehold, frugtsukker er stadig sukker 

Opskrift på energikugler – ca. 30 stk.

  • 200 g tørrede dadler
  • 100 g tørrede figner
  • 50 g tørrede abrikoser
  • 1 spsk kakao med top
  • 1 spsk (25 g) kokosolie (gerne med smag)
  • 2 spsk (20 g) havregryn
  • Kokosmel til at vende kuglerne i
  1. Læg dadlerne i blød i 4-5 timer, hvis de er meget tørre og hårde i det.
  2. Skær dadler og abrikoser i halve og figner i kvarte og blend dem ved hjælp af en food processor eller en minihakker. Tilsæt de øvrige ingredienser (på nær kokosmel) og blend igen, til du har en fin, glat masse. Bruger du en minihakker, får du nok brug for at hælde massen over i en skål og give den en ekstra tur med en stavblender.
  3. Overdæk frugtmassen og sæt den på køl i ca. 60 minutter – den vil sætte sig, men stadig være lidt klistret. Brug to store teskeer til at sætte ca. 30 klumper, som du ruller til energikugler mellem hænderne og triller i kokosmel. Opbevar dem i en lufttæt bøtte i køleskabet og server dem gerne kølige.

NOTE: Det er nemmest at bruge en foodprocessor til at blende de tørrede frugter, så får du den mest fine og glatte masse. Må du som jeg klare dig uden, kan du starte med at køre ingredienserne i en minihakker – tilsæt lidt ad gangen og blend ind imellem. Da der ikke tilføres væske, vil du til sidst være nødt til at overføre massen til en skål og blende den færdig med en stavblender. En almindelig blender er ikke velegnet til opskriften.

 

Sunde søde snacks med dadler, figner, abrikoser og kakao.

Energikugler med dadler, figner og kakao

Post navigation


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
PINTEREST
PINTEREST