En gammel klassiker i nye klæder

– Hindbærsnitter er en god gammel klassiker, som min far elsker meget højt. Han er vist sågar medlem af en hindbærsnitte-fanklub! Så da han røg på hospitalet, fik jeg lyst til at kreere en cupcake inspireret af en hindbærsnitte for at muntre ham op. Jeg fandt et par opskrifter på nettet, der forsøgte sig under samme overskrift; men i mine øjne var de “bare” vaniljecupcakes med en klat hindbærsyltetøj i dejen eller i frostingen. Jeg ville have en cupcake, der havde det hele – syltetøjslaget, mørdejen, sprødheden og glasuren på toppen – så jeg kastede mig ud i et eksperiment. Og jeg er faktisk ret stolt af resultatet 

Min “hindbærsnitte” består af en vaniljecupcake på en forbagt mørdejsbund smurt med hindbærsyltetøj, en buttercream frosting med hindbær og sprøde mørdejshjerter med glasur på toppen. Cupcaken er bedst nylavet, hvor bunden stadig er en lille smule sprød – men om nødvendigt kan den godt laves dagen i forvejen (jeg har ikke prøvet at fryse den). Alfa og omega er, at du først kommer pynten på kort før servering, for den sprøde mørdej på toppen er afgørende for fornemmelsen af en hindbærsnitte.

Til mørdejen har jeg brugt Mette Blomsterbergs opskrift på hindbærsnitter tilsat lidt ekstra vanilje. Vaniljecupcaken tager udgangspunkt i en opskrift fra bloggen Life, Love and Sugar – dog har jeg skiftet vaniljeessensen ud med hele vaniljestænger. Vaniljeessens er fint som smagssupplement og smagsfremhæver, men når vaniljen er det bærende element, fortjener cupcaken den ægte vare! Jeg har også ændret lidt på fremgangsmåden, da jeg ikke synes, det fungerer at ploppe stuetempereret smør ned i dejen sammen med de våde ingredienser, når man samtidig skal passe på ikke at overblande – det efterlader alt for store smørklumper i dejen.

Frostingen er inspireret af en opskrift fra Sally’s Baking Addiction, men med en hjemmelavet hindbærsirup i stedet for syltetøj og lidt mere moderate mængder flormelis – de amerikanske buttercream frostings har det med at blive lige lovligt søde til min smag 

Opskrift (14-16 stk.)

Mørdejsbunde og -pynt

 • 1/4 vaniljestang
 • 24 g flormelis
 • 50 g smør (stuetemperatur)
 • 84 g hvedemel
 • 1/3 tsk bagepulver
 • 1 spsk vand
 • Glasur
 1. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Mas kornene sammen med lidt flormelis med kniven, så kornene skilles ad.
 2. Ælt vanilje, flormelis, smør, hvedemel og bagepulver sammen. Tilsæt vandet og ælt dejen, til den er smidig og glat. Lad dejen hvile i køleskabet i ½ time.
 3. Tag dejen ud og rul den ud i i lidt ekstra mel, til den er ca. 3 mm tyk, og udstik 14-16 cirkler med en diameter på ca. 5 cm.  Du kan teste, om din valgte udstikker kan passe ned i bunden af dine papirsforme – jeg brugte et lille portvinsglas. Du kan evt. lave mørdejsbundene mindre, hvis du ikke kan finde noget, der lige passer – så skal de måske bage i lidt kortere tid.
 4. Udstik eller udskær desuden 6-7 små stykker mørdej med en bredde/diameter på ca. 1 cm pr. cupcake – jeg brugte en lille hjerteudstikker, men det kunne også være cirkler, stjerner, harlekintern…
 5. Læg bundene på en bageplade med bagepapir og bag dem i ca. 8 min. ved 190 grader. De må gerne blive let gyldne, men ikke brune. De vil være bløde, når du tager dem ud af ovnen, men bliver sprøde, når de køler af. Bag derefter pynten i ca. 5 min – hold øje!
 6. Lad bundene køle af på pladen et par minutter og lad dem så køle færdig på en bagerist. Du kan evt. lave bundene dagen i forvejen og gemme dem i en lufttæt bøtte.
 7. Pynt de små hjerter – eller hvad du nu har lavet til toppen – med en tyk glasur lavet på flormelis og en lille smule vand før servering. Helst samme dag, så du ikke risikerer, at de suger fugt og bliver bløde. Jeg brugte en kødnål til at smøre en tyk dråbe glasur ud på hvert hjerte, så er det nemmere at følge formen.

Vaniljecupcakes

 • 240 g (1 2/3 cup) mel
 • 200 g (1 cup) sukker
 • 1/4 tsk natron
 • 1 tsk bagepulver
 • 170 g (3/4 cup) smør, stuetemperatur
 • 3 æggehvider
 • 3 vaniljestænger (evt. 2 vaniljestænger og 1 tsk essens)
 • 120 ml (1/2 cup) creme fraiche
 • 120 ml (1/2 cup) mælk
 1. Forvarm ovnen til 180 grader (eller 160 grader varmluft) og kom papirforme i 1-2 muffinforme.
 2. Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Mas kornene sammen med lidt af sukkeret for at skille dem ad og bland vaniljeblandingen sammen med resten af sukkeret.
 3. Si mel, bagepulver og natron i en skål og bland det forsigtigt. Stil skålen til side.
 4. Brug en køkkenmaskine eller en håndmixer til at blande smør og sukker. Rør ved medium hastighed, til blandingen bliver lidt luftig og cremet. Lad massen stå, imens du smører en mørdejsbund til hver papirform med 1 tsk hindbærsyltetøj og lægger dem klar i formene – start med 14, du kan hurtigt smøre et par ekstra, hvis du har dej til overs.
 5. Kom så mel, æggehvider, creme fraiche, mælk og evt. vaniljeessens ned til smør- og sukkerblandingen og bland det hele ved medium hastighed, til dejen er glat – men pas på ikke at overblande.
 6. Fordel dejen oven på mørdejsbundene, til papirsformene er fyldt godt 2/3 op, og bag i 13-15 minutter, til overfladen er let gylden, og dejen slipper en kødnål stukket ned i midten.
 7. Lad dine cupcakes køle af i muffinformen et par minutter, før du flytter dem over på en rist. De skal være helt afkølede, før du kommer frostingen på.

Hindbærfrosting

 • 170 g smør (stuetemperatur)
 • 200 g siet flormelis
 • 3 spsk fløde 38 %
 • 1 tsk vaniljeessens
 • 3-4 spsk hindbærsirup eller -syltetøj
 • Smag evt. til med en smule salt
 1. Pisk det bløde smør ved medium-høj hastighed, til det er hvidt og luftigt – 2-4 minutter. Har du glemt at tage smørret ud af køleskabet på forhånd, som jeg ofte gør, så kan du slippe af sted med det ved at piske det lidt ekstra.
 2. Sæt hastigheden ned til lav, mens du tilfører det siede flormelis, fløde og vaniljeessens. Sæt hastigheden op til medium-høj og pisk videre i ca. 1 minut. Tilsæt hindbærsirup eller -syltetøj og pisk videre, til frostingen er tyk og cremet – ca. 2 minutter. Tilsæt ekstra flormelis, hvis frostingen virker tynd.
 3. Smag frostingen til med flormelis, hvis den er for frisk til din smag; en lille smule salt, hvis den er for sød; eller hindbærsirup, hvis den skal have et ekstra pift.
 4. Sprøjt frostingen på dine hindbærsnitte-cupcakes og pynt hver cupcake med 6-7 mørdejsfigurer lige inden servering.

Raspberry Slice Cupcake with crispy shortcrust pastry | Hindbærsnittecupcakes med sprød topping

I de hindbærsnitte-cupcakes, der blev bagt om formiddagen og spist samme eftermiddag, havde bundene bevaret en smule sprødhed og mørdejsstruktur. Lidt af hindbærsyltetøjet løb ud over mørdejsbundene og karamelliserede under bagningen – superlækkert!

The Raspberry Slice Cupcake has a shortcrust pastry bottom spread with raspberry jam | Hindbærsnittecupcaken har en mørdejsbund smurt med hindbær

Jeg har skalleret den originale mørdejsopskrift ned til 1/3, så den cirka passer til det antal cupcakes, du får ud af dejen til vaniljecupcakes. Men får du lidt mørdej til overs – eller “kommer du til” at lave dobbelt portion – er minihindbærsnitter en lækker luksussmåkage til kaffen  her smurt med en lille teske hindbærsyltetøj og pyntet med en tyk glasur (flormelis og lidt vand) og frysetørrede hindbær. Server dem samme dag, som du lægger dem sammen, ellers suger de væde fra syltetøjet og bliver bløde.

Traditional miniature Raspberry Slices are a delicious snack to go with tea or coffee | Minihindbærsnitter er lækre som luksussmåkager til kaffen

Hindbærsnitte-cupcakes

Post navigation


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
PINTEREST
PINTEREST