Healthy Banana & Chocolate Chip Muffins - Sunde Bananmuffins med Chokolade

Søde og saftige bananmuffins med lavt indhold af sukker, fedt og gluten

Oven på en weekend med lidt for meget småfed og glutenrig mad suppleret med rigelige mængder sukker og rødvin levede min lækkersult utroligt nok stadig i bedste velgående. Så søndag aften besluttede jeg at indgå et kompromis med mig selv og bage en omgang sunde bananmuffins med chokolade af den der slags, der er fri for hvedemel, fedtstof og raffineret sukker.

Altså hvis man ser bort fra sukkeret i chokoladestykkerne. Men dem kan man jo undlade, hvis man vil være helt radikal. Jeg vil imidlertid anbefale at gå i den modsatte retning og klatte lidt paleo-inspireret chokoladefrosting på toppen:

Sunde bananmuffins med chokolade frosting

Her er nettet igen din ven, som kan vise dig vej til utroligt mange “sunde” alternativer til de klassiske frostings, som er baseret på rigelige mængder smør og sukker. Her har jeg brugt en opskrift på paleo-chokoladefrosting fra Texanerin, som i grunden snarere er en chokoladeganache end en frosting – vegansk, laktosefri og i grundopskriften fri for tilsat sukker (igen, bortset fra chokoladen). Jeg foretrækker dog at piske ganachen med lidt flormelis, når den er ved at stivne – det giver en mere cremet konsistens. ½ portion med 50 g flormelis passer meget godt til opskriften herunder, det er nemlig en kraftig frosting, så less is more!

Min go-to-opskrift på sunde bananmuffins har længe været inspireret af Helsemathildes stenaldermuffins. De er lækre og smagfulde, men også ret bastante, og det kan godt blive lidt overvældende med al den kokos (jeg plejer at udskifte halvdelen med havregryn). Så denne gang gik jeg på jagt efter opskrifter på nogle lettere og luftigere muffins og har samlet mine fund sammen til den, du finder nedenfor.

Disse sunde bananmuffins med chokolade er overraskende lækre, ikke mindst fordi de er så dejligt lette og luftige – de fleste af ingredienserne er nemlig blendet sammen, hvilket giver en lind og luftig dej. Bananerne giver masser af sødme – jo mere modne bananer, du bruger, desto bedre  Og så er der selvfølgelig rigeligt med store, lækre stykker mørk chokolade, det skal jo heller ikke blive for helligt!

Saftigheden i de sunde bananmuffins kommer fra den græske yoghurt og bananerne frem for smør eller olie. Muffinsne er desuden lavet på havregryn og mandler i stedet for hvedemel, så du kan potentielt lave dem 100 % glutenfri* – og i hvert fald få godt med fuldkorn og fibre i stedet for rent hvidt hvedemel, der sender blodsukkeret i overdrive.

Sidst men ikke mindst går det superhurtigt at smække dejen sammen – her har du lækre, sunde bananmuffins med chokolade klar på 30 min. Brug dem fx som hverdagsdessert eller som eftermiddagssnack, når du har brug for noget sødt men ikke alt for syndigt – og nyd dem gerne med god samvittighed

* Havregryn er som udgangspunkt glutenfri, men kan indeholde betydelige spor af gluten, da de ofte males på de samme møller som hvede. Sørg derfor for at bruge glutenfri havregryn, hvis du skal lave sunde bananmuffins til en allergiker.

Opskrift på sunde bananmuffins med chokolade – ca. 8 stk.

  • 100 g græsk yoghurt, Cultura el.lign.
  • 1 stort æg
  • 70 g havregryn
  • 30 g mandler
  • 2 modne bananer, mosede (ca. 125 g)
  • 1/2 tsk vaniljeessens
  • 1/2 tsk bagepulver
  • 1/4 tsk natron
  • 50 g mørk chokolade, groft hakket
  1. Forvarm ovnen til 180 grader og kom papirforme i standard muffinforme.
  2. Hak chokoladen og sæt den til side.
  3. Fyld græsk yoghurt, bananer, æg, havregryn, mandler og vanilje i en blender og blend, til du har en jævn, tyktflydende masse.
  4. Si bagepulver og natron og vend det i dejen sammen med chokoladen.
  5. Fordel dejen i papirformene og bag bananmuffinsne i ca. 18 min. Toppen skal være fast og begynde at blive gylden. Sluk ovnen, sæt ovndøren en smule på klem og lad muffinsne blive i ovnen ca. 10 min., mens den langsomt køler af, før du overfører dem til en bagerist. Glutenfri bananmuffins er superlækre både lune og kolde, men skal selvfølgelig køle helt af, før du evt. kommer frosting på.
Sunde bananmuffins med chokolade

Post navigation


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
PINTEREST
PINTEREST