Tiramisu-lagkage med mascarpone, kaffe og chokoladedrys

Tiramisu, lagkage og semifreddo i ét

Denne opskrift på tiramisu-lagkage er et sikkert hit for alle, der elsker den klassiske italienske dessert med sød mascarponecreme og kaffe.

Den kom frem af gemmerne til min mands fødselsdag for nylig. Vi kom hjem fra en weekendtur først på eftermiddagen og skulle have gæster om aftenen, så jeg skulle bruge en nem og hurtig dessert.

Efter min mening hører der sig lagkage til enhver ordentlig fødselsdag. Ulrik er derimod ikke den store fan af almindelig lagkage med vaniljecreme og flødeskum, men er til gengæld ret så glad for tiramisu. Så hvad ville være mere oplagt end en tiramisu-lagkage?

Tiramisu-lagkage til fødselsdag med flag

Opskriften hedder egentlig oprindeligt cappuccinolagkage. Men jeg synes, desserten har meget mere at gøre med tiramisu end cappuccino. Den har den lækre, søde italienske mascarponecreme og lægges sammen med bløde lagkagebunde penslet med stærk kaffe og evt. likør – lidt ligesom tiramisuens ladyfingers.

Ifølge opskriften skal tiramisu-lagkagen blot i fryseren en time før servering, så den serveres godt kold. Det betyder, at du sagtens kan lave den på dagen. Og på den måde minder den selvfølgelig mest om tiramisu.

Personligt foretrækker jeg den koldere, lidt ligesom en blød islagkage eller semifreddo. Og som enhver klassisk lagkage bliver den kun bedre af at få lov at stå og trække nogle timer, gerne natten over.

Mit råd er derfor, at du laver din tiramisu-lagkage dagen før og stiller den i fryseren til et par timer før servering. På den måde får du en lækker dessert, der er tiramisu og islagkage i ét.

God fornøjelse 

Opskrift på tiramis-lagkage (ca. 10 pers.):

  • 3 færdige lagkagebunde, gerne af den tynde slags
  • 4 æggeblommer
  • 2 1/3 dl sukker
  • 500 g mascarpone
  • 3 blade husblas
  • 1 dl vand
  • 4 små portionsposer espressokaffe eller 4 spsk. instant kaffepulver
  • Evt. 3 spsk. cognac, kahlua eller anden passende spiritus/likør
  • 5 dl piskefløde
  • Garnering: 1 spsk. Kakao, 1 spsk. flormelis
  • Tilbehør: 1 springform med løs bund, ca. 24 cm i diameter, højde ca. 6 cm.

Sådan gør du:

  1. Blød husblasen ud i koldt vand i 5 min. Opløs espresso- eller kaffepulveret i 1 dl. vand i en kasserolle. Kram vandet af husblasen og kom den ned til kaffen i kasserollen. Varm forsigtigt op, til husblasen er smeltet. Tag kasserollen af varmen og hæld cognac i.
  2. Pisk æggeblommer og sukker sammen til en luftig masse. Tilsæt mascarpone og pisk kraftigt, til sukkeret er helt opløst.
  3. Pisk fløden og rør den godt sammen med mascarponemassen.
  4. Læg den ene lagkagebund i bunden af springformen. Fugt den med 1/3 af kaffeblandingen og fordel 1/3 af mascarponecremen ovenpå. Læg bund nr. 2 på og gentag – og igen med bund 3. Du har nu mascarponecreme som øverste lag.
  5. Sigt kakao over kagens overflade, siden flormelis og til sidst lidt mere kakao.
  6. Stil formen i fryseren i min. 1 time, før den serveres. Lagkagen nydes iskold.

TIP 1: Denne tiramisu-lagkage har godt af at stå og trække natten over, så lav den gerne dagen før. Hvis du går efter en klassisk blød tiramisu, kan du servere den direkte fra køleskabet eller lige give den 1 time i fryseren før servering. Vil du gerne have en semifreddolignende islagkage – min absolutte favorit – kan du sætte tiramisulagkagen i fryseren natten over og tage den ud et par timer før servering.

Tip 2: Mørk chokolade passer sjovt nok ganske fortrinligt til tiramisu – og også til tiramisu-lagkage. Tilsæt fx 150 g hakket mørk chokolade (ca. 45 %) og riv evt. lidt chokolade på toppen for den ekstra lille luksus.

Tiramisu-lagkage

Post navigation


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
PINTEREST
PINTEREST